Mai bine de 3 luni au trecut de când Poliția locală a Sibiului păzește îndeaproape, noapte de noapte, statuia dezvelită de Klaus Iohannis. Această măsură de pază a fost luată după ce statuia a fost murdărită cu vopsea. Asta cu toate că la 20 de m de statuie există un alt dispozitiv al Poliției locale sibiene care păzește sediul Primăriei, Piața Mare fiind și ea împânzită de camere de supraveghere. Autoritățile au negat faptul că statuia este păzită noaptea de polițiști.

Seară de seară, în jurul orei 23:00, o mașină a poliției locale își face apariția în Piața Mare a orașului. Uneori parchează lângă primărie, alteori lângă sediul Muzeului Brukenthal, aflat vizavi. De fiecare dată, polițiștii urmăresc să aibă îndeaproape statuia lui Samuel von Brukenthal, situată între cele doua clădiri menționate.

Anul trecut, redacția Turnul Sfatului a furnizat informația: ”Acel echipaj al Poliției locale are rolul de a păzi statuia dezvelită de Iohannis, statuie care a generat proteste și apoi a fost murdărită cu vopsea într-o noapte. Verificați, dacă nu credeți”.

Ulterior, informația a fost confirmată de unul dintre polițiștii locali care a stat de pază la statuie: „Statuia este păzită în fiecare noapte. În fiecare seară mașina intră în Piața Mare. Există grafic de patrulare pentru statuie, care nu este dat publicității. Eu dacă vorbesc, sunt dat afară. Și eu am făcut de pază la statuie”

Poliția continuă să nege

Poliția locală Sibiu comunică oficial doar prin intermediul primăriei Sibiu, în subordinea căreia sa află și afirmă: ”Statuia lui Samuel von Brukenthal amplasată în Piața Mare nu este un obiectiv de pază pentru Poliția Locală”.

Potrivit raspunsului, obiectivele păzite de polițiștii locali sunt cele ale primăriei: sediul din Piața Mare, cel de pe bulevardul Victoriei, cel de pe strada Turismului, cele din Piața Mică (nr. 22 și 25) și fostul depozit de muniție din Pădurea Dumbrava.

Poliția locală continuă să nege paza statuii, chiar dacă au fost trimise dovezi în această privință: ”Mașina Poliției Locale face parte din dispozitivul de asigurare a ordinii și liniștii publice în zona centrală și este staționată în zona Pieței Mari pentru a interveni cât mai rapid în cazul unor eventuale incidente în zona centrală”, a răspuns conducerea Poliției locale prin intermediul Primăriei.

”Spre exemplu, la finalul anului trecut a avut loc o spargere în sediul unei instituții mass-media din zona centrală, iar polițistul local a intervenit rapid, fiind staționat în zonă, și l-a reținut pe făptaș” au continuat să afirme autorităţile.

Un alt politist cu experiență afirmă: ”O astfel de explicație este insultarea inteligenței. Nu se merge cu mașina de intervenție prin Piața Mare. Nici să trecem din Piața Mare în Piața Mică nu se poate, că nu avem loc cu mașina. Despre ce explicații serioase putem vorbi?”

Autorităților le-a fost cerut să comunice numărul de echipaje care asigură paza pe timp de noapte în Sibiu, pentru a înțelege dacă își permit să aloce o echipă pentru paza unei statui. Însă astfel de informații nu sunt destinate publicității.

Iată care a fost răspunsul lor: ”Modul de dispunere a patrulelor de Poliție Locală în cadrul dispozitivului de asigurare și menținere a ordinii și liniștii publice sunt prevăzute anual, prin Planul de Siguranță și Ordine Publică al Municipiului Sibiu, document întocmit de către Comisia Locală de Ordine Publică și aprobat prin hotărâre a Consiliului local. Acest document nu este destinat publicității. Menționăm că, potrivit prevederilor art. 12, lit a) din Legea 544/2001, informațiile din domeniul apărării naționale și siguranței publice sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor la informațiile publice”

Istoria statuii

La 11 septembrie 2021, statuia a fost dezvelită de către primarul Sibiului, Astrid Fodor alături de președintele Klaus Iohannis. Statuia lui Samuel von Brukenthal a iscat o serie de discuții publice, în special din afara Sibiului. O săptămână mai târziu, mesajele preoților antivacciniști s-au împletit cu cele ale protocroniștilor într-un protest cu peste 200 de participanți, condus de fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar și solista Veta Biriș.

După aproximativ o lună de la protest, statuia a fost vandalizată cu vopsea. Curățarea acesteia a durat 90 de minute. 2 zile mai târziu, Poliția Sibiu l-a identificat și amendat pe cel care a aruncat cu vopsea-un barbat de 37 de ani din Sibiu.

Reprezentanții Muzeului național Brukenthal – cei care au finalizat proiectul amplasării statuii la 300 de ani de la nașterea fostului baron au declarat că ei nu au solicitat administrației locale să păzească statuia.

Sursa: turnulsfatului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *