Reprezentanții școlilor din Sibiu spun că pentru anul școlar 2022-2023, au fost cerute 11 clase de germană în tot județul. Însă doar una nu a putut fi aprobată din cauza lipsei de spațiu fizic de desfășurare a cursurilor. Clasa care nu a fost aprobată aparține Colegiului „Octavian Goga” din Sibiu.

Conducerea inspectoratului afirmă: „Din cele 11 clase pregătitoare cerute de unitățile de învățământ din municipiul Sibiu au fost aprobate zece clase, o clasă de la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu nefiind aprobată din cauza lipsei de spațiu fizic în care elevii ar fi putut să-și desfășoare activitatea. În celelalte U.A.T.-uri unde vor funcționa clase cu limba de predare germană maternă (Mediaș, Cisnădie, Agnita, Apoldu de Sus) a fost aprobat numărul de clase cerut de către unitățile de învățământ. ISJ Sibiu trebuie să ia în calcul pentru definitivarea cifrei de școlarizare la clasele cu predare în limba germană maternă, în fiecare an, numărul de copii etnici germani existenți pe raza județului Sibiu”.

Peste 50% dintre copii rămân pe dinafară

Locurile și clasele insuficiente de limba germană din Sibiu este o problemă ce datează încă de acum câțiva ani. Prin urmare, numărul elevilor care termină grădinița în limba germană este mult mai mare decât numărul de locuri oferite de învățământul sibian. Potrivit datelor oferite de ISJ, în municipiul Sibiu, în grupa mare a învățământului preșcolar sunt înscriși 516 copii din care 345 sunt înscriși în grădinițele de stat, iar 171 în grădinițele particulare acreditate și autorizate. În județul Sibiu mai sunt 55 de copii care termină la Cisnădie, șase copii care termină la Cristian, 146 la Mediaș și 26 la Șelimbăr.

Pentru anul școlar 2022-2023, au fost aprobate 10 clase din 11 cu predare în limba germană. Două clase sunt la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, două la Școala Gimnazială Nr. 2 și câte o clasă la Colegiul Național „Octavian Goga”, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Școala Gimnazială Nr. 4 și Școala Gimnazială Nr. 18 Sibiu.
Și în Mediaș au fost aprobate 4 clase. O clasă la Liceul Teoretic „Gustav Gundisch” Cisnădie și trei clase la Școala Gimnazială „Hermann Oberth”.

O clasa are capacitatea maxima de 25 de elevi. Deoarece locurile nu sunt suficiente, dacă micuții nu sunt de etnie germană, sunt nevoiți să susțină primul or examen.

Reprezentanții ISJ Sibiu au declarat: „Pentru înscrierea în clasele pregătitoare cu predare în limba germană au prioritate copii etnici germani sau cu cetățenie germană. Ceilalți copii, indiferent de etnie, vor susține o probă orală pentru testarea abilităților minimale de comunicare în limba germană maternă, care pot asigura parcurgerea cu succes a acestui tip de învățământ, dacă copiii înscriși depășesc numărul de locuri aprobat pentru o clasă”.

Numărul de copii este din ce în ce mai mare

Părinții micuților care au studiat în limba germană și nu au un loc în clasele cu același sistem de predare, sunt nevoiți să-și înscrie copiii în clase cu predare în limba română. Numărul de grupe cu predare în limba germană nu s-a modificat în ultimii ani, deși cererile depuse de părinți sunt în număr mai mare decât oferta grădinițelor. În ciuda acestor nenumărate cereri, nici numărul de clase din școli nu se mărește. Soluția propusă de inspectorat este ca școlile să înființeze clase cu prima limbă modernă germană, urmând ca din clasa a V-a aceasta să poată fi învățată în regim intensiv.

ISJ afirmă: „Pentru viitorii ani școlari, ISJ Sibiu poate veni cu propunerea adresată unităților de învățământ care au ciclu primar, să înființeze clase cu prima limbă modernă germană, urmând ca din clasa a V-a aceasta să poată fi învățată în regim intensiv, așa cum se întâmplă acum cu clase care studiază ca primă limbă modernă engleză sau franceză”.

Sursa: turnulsfatului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *