Pentru Sibiu această manifestare reprezintă o premieră națională. La Sala Transilvania vor avea loc demonstrații de Kyudo, o artă marțială japoneză veche de peste 800 ani.

În perioada 20-21 august va avea loc primul Seminar European Kyudo din România, seminar la care vor participa cei mai buni instructori Kyudo europeni. La eveniment vor avea loc demonstrații ceremoniale Kyudo – artă marțială japoneză veche de peste 800 ani bazată pe tragerea cu arcul într-o țintă de hartie. Un astfel de seminar este organizat pentru prima dată în România.

Seminarul de la Sibiu este organizat de Asociația Română de Kyudo, sub egida Federaței Europene de Kyudo, și reunește practicanți din 11 țări.

Ovidiu Gyarmath, președintele Asociația Române de Kyudo a transmis: ”Scopul principal al acestui seminar este de a consolida prietenia dintre Kyūdōjin din toată Europa prin practică comună sub îndrumarea celor mai buni instructori Kyūdō europeni. Dorim să mulțumim consiliului de conducere al Federației Europene Kyūdō și președintelui E.K.F, domnului Gérald Zimmermann, Kyoshi Rokudan, pentru încrederea și sprijinul constant.

Nu în ultimul rând, suntem foarte recunoscători profesorilor noștri, Laurence Oriou, Kyoshi Rokudan și Kameo Shigeyasu, Kyoshi Rokudan pentru că au acceptat invitația noastră cu atât de mare energie”.

Iată câteva lucruri despre Kyudo, menționate de către organizatorii evenimentului: ”Arta, ca tehnică în sine, a fost dezvoltată timpuriu ca și „Kyujutsu”, tehnica de luptă a tragerii cu arcul, și a fost folosită ca și tactică și artă militară în război până la apariția armelor de foc, când arcul și săgețile și-au pierdut relevanța.

Si totuși, potențialul educativ al Kyujutsu, arta distilată în câteva sute de ani, a făcut ca ea sa fie transformată în Cale, iar KyuDo-ul sa fie practicat și perfecționat de catre călugării budiști și samurai pentru a-și educa mintea și corpul. Astăzi, Kyudo este considerat un sport educativ, extrem de sănătos pentru minte și trup fiind practicat de la vârstele fragede pâna la cele înaintate și este atat de apreciat în Japonia încat este inclus în curicula școlară Japoneza.

Deși, și astăzi este privit ca o Artă Marțială, Kyudo-ul are mai multe în comun cu Chado „arta ceaiului” sau Shodo „caligrafia japoneză” decât cu restul sporturilor tradiționale Japoneze de contact, el neavând un oponent, nici chiar imaginar, ci doar o țintă la 28 de metri pe care o nimerești corect doar dacă respecți cele trei percepte fundamentale: Shin (Adevăr), Zen (Benevolență) și Bi (Frumusețe).

Yumi-ul, arcul japonez, ca și obiect este făcut tradițional din bambus laminat împreună cu alte esențe de lemn, si este singurul arc asimetric din lume cu o înălțime impresionantă de 2,4 metri.

Spre deosebire de arcurile moderne acesta nu are elemente ajutătoare sau protecții, cum ar fi dispozitivele de ochire, atenuatoare de recul sau clikere, fiind făcut în aceeași formă și cu aceleași materiale ca acum mai bine de 1000 de ani. Unii spun că, provenind dintr-un element viu, Yumi-ul are suflet iar zgomotul (tsurune) scos de coarda de cânepă într-o „tragere adevărată” iți poate înălța spiritul”.

Sursa: stiridesibiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *