Duminică, 21 august, 30 de gospodine și oieri reprezentativi din Jina, județul Sibiu vor găti în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul celei de-a XXVIII-a ediții a Târgul comunităților rurale.
Jina este o comunitate foarte cunoscută pentru tradițiile păstoritului, și bineînțeles, pentru delicatesele pe care le prepară. Localnicii din Jina vor aduce în zona Târgului de Țară din muzeu obiecte etnografice specifice vieții ciobanilor: cojoace, bituși, țoale, săcătee, hurdoaie de bătut untul sau putinee.
Printre preparatele pe care gospodinele din Jina le vor găti se numără: tocănița de miel cu mămăligă, balmoș cu smântână și unt proaspăt și vor lucra în șezătoare.
Mihaela Gherghel, muzeograful Muzeului ASTRA a transmis: ,,Din primăvară până toamna târziu, ciobanii și băcițele din Jina păstoreau oile și făceau brânza de burduf, iar mai apoi vestita telemea. În cadrul atelierelor gastronomice, localnicii din Jina vor găti tocăniță de miel cu mămăligă, balmoș cu smântână și unt proaspăt bătut în hurdoi.
În ambianța versurilor poeziilor populare ale Mariei Sterp, vom avea parte și de ateliere meșteșugărești: femeile vor lucra în șezătoare, vor îndruga și vor toarce lâna, o resursă care era valorificată cu multă pricepere pentru a face tot felul de articole ce țineau de cald omului sau ajutau la transportarea bucatelor, a brânzei sau a mieilor.
Bărbații nu se vor lăsa nici ei mai prejos, ei vor bate coasa și vor rândui iarba din jurul Târgului de țară, iar pe scaunul de tras șiță, ne vor demonstra cum din butucul de molid se pot face șițe care acopereau înainte casele și multele colibe și stâni din munți.
La amiază, pe când bucatele se vor apropia de a fi gata de servit, fluierașii, în frunte cu Iliuță de la Jina, ne vor încânta cu sunetele atât de potrivite vârfurilor de munți, cântând parcă frumusețea naturii și apropierea de Dumnezeu. Programul artistic va fi continuat de sunetele ritmate ale Fanfarei Miorița din Jina.”
Sursa: stiridesibiu.ro