Sădenii de ieri și de azi s-au pomenit pe acest pământ cu tradiția Mătăuzelor. An de an la începutul Postului Paștelui pe dealurile satului se aprind focuri din cârpe și paie, se strigă fetele nemăritate și începe curățirea locurilor și a satului pentru a primi cu inima curată zilele de post.

Duminică, 17 martie 2024, la lăsatul întunericului, băieții și tinerii se vor urca pe dealul Picui unde vor aprinde focuri, vor învârti mătăuzele și vor striga fetele nemăritate. Acest adevărat spectacol se poate urmării din Piața Centrală Sadu, unde după strigatul Mătăuzelor se vor aduna feciorii cu torțe aprinse.

„Mătăuzele, sunt un ritual vechi de curățire care se naște din datinile pe care moșii și strămoșii noștri le-au respectat an de an și pe care noi, acum, le respectăm cu sfințenie. Prin foc se alungă toate spiritele rele și deschide sufletul spre dragostea față de Dumnezeu, așa cum este dat fiecărui creștin la începutul Postului Mare. Vă doresc tuturor un post binecuvântat, o postire cu iertare, bucurie și generozitate, „căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta” (Matei 6, 21).”- Valentin IVAN, primarul comunei Sadu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *