La muzeul ASTRA se organizează, în perioada 26-28 februarie evenimentul „Mărțișorul. Ateliere creative”.  Acțiunile muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea de către Consiliul Județean Sibiu.  Pe parcursul celor două zile în care se desfășoară evenimentul, se vor organiza 25 de ateliere și standuri special amenajate cu tematica mărțișorului, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber.

În cadrul evenimentului se regăsesc: atelierele de confecționat  mărțișoare din lână vopsită natural, inspirate de natură, din materiale prietenoase cu mediul,  mărțișoare cu semințe, mărțișoare cusute pe material textil, mărțișoare din piele pictată, mărțișoare din ceramică pictată.

Vizitatorii vor putea să se implice activ în ateliere, și să-și facă mărțișoare după bunul plac.

Ancuța Ilie, muzeograful Muzeului ASTRA, a facut următoarele declarații: ,,În prima ediție a evenimentului Mărțișorul. Ateliere creative la Muzeul ASTRA ne dorim să promovăm în rândul publicului meșteri, artizani și producători locali care reliefează minunata tradiție a mărțișorului. Vrem să le oferim celor interesați atât alternative tradiționale, cât și interpretări moderne, sustenabile, în aceste ateliere creative, pentru achiziția de mărțișoare și mici cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii, cu mic, cu mare, își pot produce propriul mărțișor, utilizând materiale prietenoase cu mediul. Între timp, aceștia pot afla povești legate de tradiția Mărțișorului, așa cum este cunoscută astăzi.

6 muzeografi din Muzeul ASTRA vor fi aici în cadrul acestor ateliere.  Practicile culturale asociate Mărţişorului au fost înscrise de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma candidaturii unui dosar multinațional (România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova). Simbol al primăverii și al protecției în satul tradițional, Mărțișorul împletește două importante elemente: puritatea – prin culoarea albă și vitalitatea – prin culoarea roșie. Luna martie este reprezentată de momentul în care natura renaște, aducând înapoi frumusețe, iubire și căldură. Omenii obișnuiau să își dăruiască mărțișoare sub funcția magică de a purta noroc și a aduce sănătate.”

Evenimentul „Mărțișorul. Ateliere creative” nu se limitează doar la mărțișoare. Pe lângă faptul că vor fi prezenți 7 meșteri/ artizani/ artiști, își vor face apariția la târgul de mărțișoare și 7 producători gastronomici care vor veni la Târgul de țară cu  patiserie artizanală, siropuri și dulcețuri din Mălâncrav, Miere și produse din miere, pâine și gogoși. Activitățile vor avea loc  între orele 10 și 17.

Evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Sursa: sibiuindependent.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *