Urmează să se reabiliteze Sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare. Degradarea clădirii este vizibilă, pe zi ce trece vopseaua se scorojește, iar lemnul așezat sub acoperiș este din ce în ce mai „mâncat ”. Chiar au căzut bucăți din acesta, iar golurile care au rămas permit trecătorilor să vadă faptul că la mijloc este distrus. Primăria a anunțat ca s-au făcut demersurile necesare pentru a începe lucrările de reabilitare.

Sediul Primăriei datează încă din anul 1906, când în același an, s-a inaugurat și prima Bancă de Credit Funciar. Clădirea Primăriei a găzduit mai multe instituții de stat după cel de-al doilea Război Mondial. Printre instituțiile găzduite s-au numărat și sediul Partidului Comunist Sibiu, apoi sediul CEC-ului. Din anul 2006 a devenit  sediul Primăriei Sibiu. Clădirea a fost reabilitată ultima dată între anii 2004-2006, în interior s-au făcut lucrări de reabilitare și modernizare înaintea Summit-ului UE din 2019.

Chiar și așa, clădirea este într-o continuă stare de degradare. Reprezentanții Primăriei afirmă că au făcut demersurile pentru lucrările de reabilitare și întreținere în sediul principal. La 28 decembrie 2021  a fost încheiat un contract pentru elaborarea raportului de audit energetic, a documentației și proiectului tehnic, precum și a detaliilor de execuție și asigurarea asistenței tehnice pentru schimbarea tâmplăriei clădirii.

 Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu afirmă: „Termenul de predare a documentației este de 140 de zile, depinzând însă și de obținerea avizului din partea Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, sediul Primăriei fiind o clădire monument istoric de categoria A, obținându-se până în prezent certificatul de urbanism pentru lucrări. Prin această documentație, proiectantul va calcula și o valoare estimativă a lucrărilor necesare. După elaborarea documentației, aceasta va fi înaintată Consiliului Local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, iar ulterior se va demara procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor.”

Reprezentanții Primăriei Sibiu au declarat faptul că reparații asupra clădirii se fac ori de câte ori este nevoie, cu scopul de a menține siguranța, dar și pentru a conserva aspectul clădirii, în urma parcurgerii etapelor pentru avizarea lucrărilor.

Sursa: oradesibiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *