Astăzi, 10 februarie, sute de angajați din administrația publică, membri ai sindicatelor afiliate Federației Naționale a Sindicatelor din Administrația (FNSA), au intrat joi în grevă japoneză. Angajații primăriei Sibiu au ales însă să refuze participarea la protest.
Liderul de sindicat Nicu Hanea a afirmat: „Ar fi trebuit să ne aflăm și noi în grevă, însă nu am întrunit majoritatea. Urmare a consultării colegilor, nu am întrunit majoritatea, motiv pentru care nu putem să punem în aplicare acțiunea de protest.”
Sindicatul condus de Nicu Herea cuprinde aproximativ 170 de persoane.
Liderul a mai explicat și: „Având în vedere faptul că noi suntem afiliați la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație, dumnealor având reprezentativitate la nivel național, în contextul în care, urmare a consultării am fi îndeplinit condiția de 50 plus unul, chiar dacă la nivelul Primăriei Municipiului Sibiu și serviciilor subordonate n-am fi avut noi direct reprezentativitate, am fi avut prin federație. Dar nu am îndeplinit condiția aceasta minimă și atunci nu ne-am putut încadra pentru acțiunea de protest stabilită pentru data de astăzi.”
Protestul nu constă în întreruperea programului de lucru. Salariații își vor desfășura activitatea în mod normal. Vor purta însă banderole albe sau vor afișa pe ușa biroului, în semn de protest, anunțul care conține revendicările sindicale.
Sindicaliștii au numeroase nemulțumiri și cer guvernului să aplice în integralitate Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin revocarea măsurii de înghețare a salariilor/veniturilor din sectorul bugetar pentru anul 2022, inclusiv indemnizațiile demnitarilor din administrația publică locală.
A doua revendicare a FNSA este modificarea Art. 11 alin. (4) din Legea nr. 153/2017 în ceea ce privește raportarea totalităţii veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală la indemnizaţia viceprimarilor/vicepreşedinţilor consiliilor judeţene.
Sursa: turnulsfatului.ro