În urma efectuării unui raport de evaluare a activității Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu pe anul 2021 a fost prezentat și discutat zilele trecute în ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică Sibiu. Cu ocazia acestei ședințe s-au observat faptul ocazie că au crescut majoritatea indicatorilor privind infracționalitatea în Sibiu .

Un exemplu bun este următoarea mențiune din raport: „în anul 2021 se înregistrează un trend ascendent al infracționalității sesizate la nivelul județului Sibiu, cu o creștere de 10,2%”.

La ședința ATOP a fost prezent și adjunctul Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, comisar-șef de poliție Lucian Tarnu a ținut să menționeze participanților la ședință că acele cifre prezente în raport trebuie interpretate, spunând că în realitate, Sibiul nu stă chiar așa rău.

Lucian Tarnu a specificat : ”Cu privire la anul 2021 putem afirma că ne-am aflat într-o zonă de normalitate pe ceea ce înseamnă starea și situația infracțională. Când spun acest lucru mă refer la indicatorii statistici, în sensul în care în anul 2021 am înregistrat o creștere ușoară a infracționalității sesizate cu un procent de 10%. Trendul acesta este ascendent, este comparat cu cel din 2020, atunci când – așa cum foarte bine știm cu toții – mobilitatea persoanelor a fost extrem de redusă pe fondul pandemiei. Așadar, nu putem spune că infracționalitatea a cunoscut un trend ascendent. De asemenea, infracționalitatea stradală sesizată a înregistrat o creștere de 11%. În cifre absolute, la nivelul județului Sibiu, au fost înregistrate 817 infracțiuni stradale, dar aici putem spune că dintre ele niciuna nu a fost de genul infracțiunilor de mare violență și mă refer aici la omoruri stradale sau tentative de omor”

Furtul din pădurile Sibiului – la ordinea zilei

De altfel,  în raportul IPJ se prezintă și o creștere a altor indicatori de infracționalitate. Nici în acest caz șefii Poliției sibiene nu sunt îngrijorați.

Tarnu a mai precizat și: ”Pe aceeași indicatori statistici, referitor la infracționalitatea contra persoanei și a patrimoniului, și aici am înregistrat o ușoară creștere, respectiv de 8% și 5%. Ca și elemente de noutate în ceea ce privește starea infracțională aș sublinia în primul rând apariția și creștere semnificativă pe ceea ce înseamnă infracționalitatea informatică, bineînțeles prin noile forme, metode și mijloace”

Infracționalitatea silvică a avut cea mai crescută rată înregistrată, în 2021 au fost descoperite peste 650 de infracțiuni, în urma a 455 de acțiuni și 521 de controale. Asta rezultă că nu există zi în care să nu se fure din pădurile Sibiului, adesea chiar de mai multe ori. Comisarul-șef de poliție Lucian Tarnu estompează puțin și aceste cifre.

În final, comisarul a ajuns la concluzia: ”Putem observa o creștere foarte mare în ceea ce privește infracționalitatea silvică. Realitatea este, însă, cu totul alta. Legislația s-a modificat pe parcursul anului 2020 și o mare parte a faptelor de natură contravențională au fost incriminate ca și infracțiuni, astfel încât fenomenul contravențional existent s-a transformat în fenomen infracțional”.

Sursa: turnulsfatului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *